Щоб вибрати якісний змішувач, необхідно проаналізувати особливості різних видів пристроїв. Крани для мийки поділяються на типи в залежності від конструкції, матеріалу, покриття і т. ін. Деякі види змішувачів для кухні незамінні в будинку активної господині, інші мають більш доступну ціну й підходять для використання у щадних умовах.
Змішувачі за механізмом запуску подачі води діляться на два основні види: вентильні та кульові. Моделі з першої групи прості у використанні й добре піддаються ремонту. Такі вироби відмінно пристосовані до жорсткої та хлорованої води. Змішувачі другого типу оснащені кулею, при повороті якої регулюються температура та тиск потоку. Найчастіші поломки таких механізмів — знос ущільнювачів й ослаблення пружини.
Різновиди змішувачів за типом запуску подачі води:
Класичні кран-буксові вироби з двома вентилями діляться на черв'ячні й керамічні. Перший вид кухонних змішувачів оснащений штоком, який повертається до сідла клапана, внаслідок чого притискається прокладка та припиняється подача води. Найчастіше поломка конструкції виникає через перетирання ущільнювача й усувається шляхом його заміни. У змішувачах з керамічними дисками тиск води регулюється шляхом зміни величини просвіту між цими деталями. Крани такого виду надійні та зручні в застосуванні, але при поламанні однієї запчастини зазвичай доводиться міняти весь виріб загалом.
Статичні змішувачі мають нерозбірний корпус і рухливий злив, необхідний для зміни напрямку струменя. Така конструкція надійна й ремонтопридатна, до її недоліків користувачі найчастіше відносять занадто сильний потік води. Слабкими місцями змішувачів з литим корпусом є знос кріпильного кільця та розхитування зливу.
Рухливі крани економно витрачають воду й мають джойстик, встановлений у зручному положенні, що дозволяє рівномірно змішувати холодну та гарячу рідину. До особливостей цього виду змішувачів належить плавна робота зливу, який надійно закріплюється на оптимальній висоті. Щоб кран рідше виходив з ладу, необхідно періодично міняти зношені ущільнювачі в рухомій частині корпусу.
Типи змішувачів для кухні в залежності від додаткових функцій:
Високий кран рекомендується використовувати для глибокої раковини (від 16 см). Якщо чаша буде мілкою, при ввімкненні потужного струменя вода може розбризкуватися. При виборі змішувача з Г-подібним зливом віддавайте перевагу високим виробам, тому що під низьким краном незручно мити великий посуд. Моделі з корпусом у вигляді дуги дозволяють зі зручністю піднести під струмінь об'ємну каструлю, навіть якщо мийка не надто глибока.
У ролі зовнішньої оболонки змішувачів найчастіше виступають хром і емаль. Покриття першого виду славиться антикорозійними властивостями та стійкістю до зносу. Щоб не залишати на крані подряпин, не варто чистити його жорсткими скребками та порошками з абразивними речовинами. Емальовані змішувачі привертають увагу широким спектром відтінків, у порівнянні з хромованими. Активна експлуатація та агресивні чистильні засоби негативно впливають на вигляд виробів.
Види кранів для кухні за матеріалом корпусу:
Пластикові змішувачі — відмінний вибір для тимчасового використання, наприклад на дачі. Цей матеріал стійкий до впливу вологи й домішок у воді, не іржавіє та має низьку ціну. Невисока міцність робить пластикові змішувачі невдалим варіантом для активного використання.