Зручна та практична — найбільш влучна характеристика хорошої раковини для кухні. До неї пред'являється низка вимог, серед яких слід зазначити стійкість до подряпин, гарячої води, побутової хімії, вологи. Прочитавши цю статтю, ви дізнаєтеся, як вибрати мийку для кухні, щоб вона була зручною у використанні та довговічною.
До найпопулярніших моделей відносяться врізні вироби, що монтуються в пророблений у стільниці отвір. Краї таких мийок знаходяться врівень з робочою поверхнею, тому за ними легко доглядати. За умови своєчасного прибирання по периметру раковини не буде збиратися бруд і цвіль. Крім того, врізна модель візуально зливається зі стільницею в єдине ціле, що особливо важливо для кухонь з довгими суцільними робочими поверхнями.
Накладна мийка надівається на тумбу, повністю закриваючи її зверху. Такі вироби використовуються для монтажу на кухонних модулях, не об'єднаних загальною стільницею. Подібні моделі прості в установці, але під час використання в стиках може збиратися волога, тому її варто регулярно прибирати, щоб не допустити появу цвілі у важкодоступних місцях.
В окрему групу можна виділити раковини, які монтуються під стільницю, наприклад, GROHE K-SERIES K 700. Краї таких моделей ховаються під робочими поверхнями, завдяки чому конструкція виглядає цілісно й лаконічно. До плюсів вбудованих мийок можна віднести гігієнічність і цікавий дизайн, до мінусів — досить високу вартість.
Сталеві раковини виготовляються з нержавіючої сталі й домішок інших металів, які забезпечують виробам стійкість до появи іржі. Оптимальним варіантом вважаються моделі, що складаються на 18% з хрому та на 10% з нікелю. Вони характеризуються стійкістю до вологи й високих температур. Вибираючи мийку, подивіться на її покриття: деякі виробники наносять спеціальне захисне напилення. На ньому вода збирається в краплі, що істотно полегшує догляд за виробом.
Мийки з нержавійки мають кілька переваг:
Сталеві раковини для кухні досить гучні, тому при установці бажано використовувати підкладку зі звукопоглинаючого матеріалу. Щоб чаша не прогиналася й не деформувалася, варто підбирати модель із товстими стінками. До слабких місць конструкцій із нержавіючої сталі можна віднести одноманітну кольорову гаму.
Товщина сталевих виробів варіюється від 0,4 мм до 1,5 мм. Чим вона більше, тим міцніше буде мийка. Крім того, модель із товстими стінками краще поглинає звуки, тому менше шумить. Змішувач на такій раковині встановлюється більш надійно й не ходить «ходуном», а сама конструкція не прогинається й не вібрує під напором води.
Якість матеріалу сталевої мийки можна визначити за допомогою магніту, який не притягується до справжньої нержавійки. Він повинен вільно ковзати по поверхні виробу та не «прилипати». Деякі недобросовісні виробники виготовляють чашу раковини з міцної сталі, а крило та краї – з менш якісного металу, тому при перевірці поводіть магнітом по всій мийці.
Гранітні раковини гармонійно виглядають на кухнях із сучасним дизайном інтер'єру. Матеріал для таких виробів переважно створюється штучним шляхом на основі мінерального наповнювача та смоли. Щоб правильно вибрати мийку для кухні з композиту, вивчіть його склад. Найкраще в повсякденному використанні себе проявляють моделі, які на 80% складаються з граніту. Популярність гранітних мийок для кухні зумовлена:
Деякі виробники заявляють про стійкість раковин до високих температур (до 280 градусів) і механічних навантажень. Щоб не випробовувати долю, краще не ставити гарячий посуд на виріб, оскільки може залишитися слід. Гранітні мийки, у складі яких є смола, вважаються більш міцними, ніж моделі з натуральної породи. Падіння дуже важкого предмета нерідко стає причиною появи на поверхні раковини сколу, але такі події трапляються вкрай рідко.
Сталь для мийок може мати глянцеве, матове покриття або фактурний візерунок. На гладкій відполірованій поверхні видно плями від крапель води, тому прихильникам бездоганної чистоти необхідно після використання насухо протирати чашу. Глянцеві або матові моделі з часом здатні покриватися помітними подряпинами. Вони не псують експлуатаційні властивості мийки, але негативно позначаються на її естетичності. Полірований метал має красиву блискучу поверхню, яка з часом може потьмяніти.
Фактурні мийки вважаються найбільш практичними, оскільки на них непомітні незначні подряпини та плями від крапель води. Така поверхня виходить у результаті гравіювання або вальцювання. При установці фактурної мийки на кухні варто враховувати, що в численних нерівностях може накопичуватися бруд і жир, тому чашу бажано мити після використання.
На гранітній раковині забруднення й незначні подряпини будуть менш помітними на поверхні з вкрапленнями. Якщо основа мийки світла, дрібні часточки в матеріалі повинні бути темними, і навпаки.
Сталеві моделі створюються шляхом штампування або зварювання. Перший варіант передбачає виготовлення мийки з одного шматка металу, якому надають потрібну форму за допомогою спеціального преса. Готовий виріб позбавлений швів, тому ймовірність появи протікання зводиться до нуля. Через особливості технології стінки штампованих мийок виходять не дуже товстими. До недавнього часу до мінусів таких раковин також відносилася невелика глибина чаші, але сучасні виробники навчилися створювати місткі моделі.
Метод зварювання окремих листів металу заснований на з'єднанні сталевих елементів. Сумлінні виробники роблять шви акуратно, щоб вони були практично непомітними. При покупці зварного виробу уважно огляньте стики й переконайтеся, що вони якісно виконані. Фірмові мийки цього типу виробляються з товстих листів сталі, тому такі раковини більш міцні та менш гучні, ніж моделі з тонкого металу. Поширені форми раковин для кухні:
Оптимальним варіантом вважаються раковини глибиною 18–20 см. Мілкий виріб стане винуватцем розбризкування води по кухні, тому при виборі такої моделі доповніть її змішувачем з не дуже високим виливом. Якщо вам доводиться мити багато посуду щодня, раковина глибиною понад 20 см може бути не самою зручною, оскільки доведеться весь час нахилятися.
Мийка з бічним крилом підходить для установки на просторих кухнях, а також у випадках, коли через особливості конструкції нижніх модулів гарнітура простір на стільниці в кутку залишається порожнім. Його можна зайняти пласким елементом раковини, на якому зручно сушити габаритний посуд. Раковини на кілька чаш (однакових або різних за розміром) доречно використовувати на просторих кухнях. У додатковому заглибленні зручно залишити відмокати сильно забруднений посуд, мити та сушити овочі/фрукти/зелень.
Іноді мийки доповнюються деякими елементами для підвищення їх зручності. Наприклад, для розморожування й сушіння продуктів можна використовувати коландер — піддон з отворами знизу, який ставиться на чашу раковини.