Будь-яка домогосподарка погодиться з тим, що духова шафа обов'язково повинен бути в кухні. Без нього неможливо приготувати така смакота як кекси, піца, овочеві та м'ясні запіканки. При виборі духової шафи перше питання яке постає ребром - "Що краще газовий або електричний духова шафа?".
Постараємося відповісти на це питання пройшовшись по 5 пунктам:
Для приготування смачної страви потрібна духовка з рівномірним прогріванням для однорідного запікання. Саме за рівномірний прогрів в печі відповідає конвертор. Наявність значно спростить приготування, і повністю усуне проблему підгорання.
Конвектор - вентилятор, який примусово, залежно від режиму приготування, циркулює потік повітря для рівномірного прогріву страви. В результаті блюдо вийде дуже соковитим і приготованим рівномірно.
Практичні у всіх моделях електричних духових шафах встановлюється конвектор, але все ж перед покупкою краще точність. Для газової духовки наявність конвектора це рідкість. У них прогрів відбувається природним шляхом.
Газова або електрична - як духовка більш економна? Дана характеристика духової печі може стати вирішальним фактором при виборі, тарифах на комунальні послуги ніхто не відміняв. Сказати яка духовка буде більш економна дуже складно. Все залежить від режиму роботи, запущених програм, часу роботи печі і технічних параметрів (до прикладу, як добре духову шафу зберігає тепло).
Тому, щоб вибрати економний духову шафу підрахуйте, приблизний час роботи духової печі в місяць, помножте результат на споживання, а потім - на ваш тариф. Так само варто врахувати, що реальне витрати будуть меншими, оскільки деякі моделі під час роботи можуть відключати нагрівальний елемент, коли температура всередині печі досягла зазначеної в програмі або на панелі. Це стосується і газових духових печей.
При виборі економною електричної печі звертайте увагу на показання енергоефективності від виробника - A, A +, A ++, A +++. Чим вище клас тим більше духовка буде економити електрики, але і ціна буде вище, шляхом матеріалів і технологій, які і дають економію електрики. Для приблизного розрахунку споживання електродуховки можна взяти середні значення споживання в 2,5 кВт. Для газових духових шаф витрата буде в середньому 0,35 м3 / год.
Крім енергоефективності варто взяти до уваги "плюшки", які використовуються в духовці. Набір можливостей в сучасних духових печах просто вражає. В електричних печах може бути близько 10 програм приготування, функції самоочищення і всілякі системи захисту. Всі ці програми можуть значно скоротити час приготування. Ось наприклад режим "Розморожування" позбавить вас проблеми швидкого розморожування курки, а функція "4D нагрів" рівномірно розігріє духову шафу і ваші улюблені кулінарні шедеври розкриються по-новому.
У газових печах набір функцій буде менше, а передусім обмежуються:
Деякі електричні печі перевершують газові шляхом можливості приготування одночасно двох страв.
Зверніть увагу на можливість самоочищення. У деяких моделях духових печей, в незалежності від типу нагрівання, присутній каталітична, гідролітична або каталітична. Всі вони значно спростять процес збирання, після їх роботи досить буде протерти внутрішню поверхню духової печі, без застосування мийний засобів.
Коротко про те як діє кожна з них:
Системи безпеки вбудовані в духові печі безсумнівно важливий критерій при виборі. Газові духові печі поступаються електричним, тільки якщо Ви вибираєте не найновішу модель.
У сучасних газових духовках використовуються всі можливі системи захисти, і мало чим поступляться електричним. Наприклад, система авто підпалу і газ-контроль. Система газ-контроль автоматично перекриє подачу газу в разі згасання вогню.
В електричні духових печах використовується функція контролю температури. Якщо робота пристрою виходить з-під контролю і піч перегрівається, система можна повністю відключити духову шафу. Також сучасні духовки мають функцію блокування дверей. З нею непотрібно буде хвилюватися, що дитина відкриє дверцята.
Для запобігання опіків під час готування, використовують потрійне скло на дверцятах печі. Така дверцята зберігає тепло всередині, при цьому не нагріваючись в зовні. При одинарному або подвійному склі підвищується ймовірність отримати опік, і збереження тепла нижче, що збільшує час приготування.
Самий неоднозначний фактор при покупці. Духова шафа (неважливо газовий або електричний) з однаковими функціями, розміром може коштувати від кілька тисяч гривень, до декількох десятків тисяч. І що вибрати - визначати кожному індивідуально.
Ось що впливає на ціну:
Сподіваємося ми змогли хоча б трохи допомогти вам розібратися з вибором електричних і газових духовок. Для отримання додаткової консультації Ви можете зателефонувати нам за телефоном 0 800 502 201.